Σύνοψη Έργου

Οι χάρτες δεν είναι μόνο γραμμές, σημεία και σύμβολα, διαμορφωμένα σε εικόνες. Aποτελούν ένα από τα ισχυρότερα γνωσιακά οχήματα εξερεύνησης και περιγραφής του κόσμου, αλλά και μεταφορικής έκφρασης.


Το διεθνές έτος χάρτη 2015-2016 της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης, ήρθε σε μια εποχή που είμαστε περισσότερο "χαρτογραφικά εγγράμματοι" από ποτέ. Η εποχή των πανταχού παρόντων εργαλείων και εφαρμογών και των "ψηφιακών αυτοχθόνων" βρίθει ενθουσιωδών "χαρτογράφων". Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νεότεροι, αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία, η μετάβαση από την "εναέρια άποψη" σε οποιαδήποτε οπτική γωνία στο χώρο, η αύξηση των γεωχωρικών δεδομένων και η ανάγκη χρήσης χαρτογραφικών μέσων για να δοθεί νόημα στα μεγάλα δεδομένα, ορίζουν τη μετατόπιση του παραδείγματος της χαρτογραφίας και της γεωοπτικοποίησης προς την κυβερνοχαρτογραφία. Η μετατόπιση αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη μιας καινοτόμου χαρτογραφικής γλώσσας, νέων οπτικών μεταβλητών, πολυαισθητηριακών αναπαραστάσεων, πολυτροπικών διεπαφών και εργαλείων, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων χωρικής σκέψης των πραγματικά χωρικά εγγράμματων πολιτών.


Το ερευνητικό έργο "ΚυβερνοΧαρτογραφίες: Ανάπτυξη Ισχυρών Πολυτροπικών Εργαλείων Γεωοπτικοποίησης για την Κατανόηση & Επικοινωνία Γεωχωρικών Δεδομένων - CYBERCARTO" αντιμετωπίζει αυτές τις ερευνητικές ανάγκες και εκπληρώνει τους στόχους του σε 5 στάδια:
1. αξιολόγηση χαρτογραφικών απεικονίσεων στον κυβερνοχώρο, ηλεκτρονικών εργαλείων χαρτογράφησης και πανταχού παρόντων γεωσυστημάτων και υπηρεσιών,
2. ανάλυση για το πώς και αν οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι γεωχωρικές υπηρεσίες προωθούν τη χωρική σκέψη,
3. ανάλυση πολυαισθητηριακών αναπαραστάσεων και κατάλληλων πολυτροπικών διεπαφών,
4. υλοποίηση νέας γενιάς χαρτογραφικών προϊόντων για τον κυβερνοχώρο, και
5. ανάπτυξη θεωρητικών και σχεδιαστικών αρχών για κυβερνο-χάρτες και άλλες απεικονίσεις, ως συμβολή στην αναγέννηση της χαρτογραφίας.


Η ομάδα έργου, με επικεφαλής το Εργαστήριο Χαρτογραφίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διαθέτει πλούσια εξειδίκευση στα πεδία της Χαρτογραφίας, της Γεωγραφίας, της Επιστήμης Γεωγραφικής Πληροφορίας, των πολυτροπικών διασυνδέσεων, των διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή, των γραφικών υπολογιστών, των προσβάσιμων χαρτών και διεπαφών, της τεχνητής νοημοσύνης και της γνωσιακής επιστήμης, ενώ η ομαλή συνεργασία των μελών της έχει δοκιμαστεί σε προηγούμενα έργα. Τέλος, η εκτεταμένη διοικητική/συντονιστική εμπειρία του Επιστημονικού Υπευθύνου και της ομάδας εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου.


Τίτλος ΄Eργου: ΚυβερνοΧαρτογραφίες: Ανάπτυξη Ισχυρών Πολυτροπικών Εργαλείων Γεωοπτικοποίησης για την Κατανόηση & Επικοινωνία Γεωχωρικών Δεδομένων - CYBERCARTO

Φορέας Yποδοχής: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - ΕΜΠ

Επιστημονικός Yπεύθυνος: Καθηγητής Μαρίνος Κάβουρας, Διευθυντής Εργαστηρίου Χαρτογραφίας ΕΜΠ

Συνεργαζόμενος Φορέας: Research Centre on Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies - CYENS Centre of Excellence

Διάρκεια Έργου: 23/12/2019 – 22/02/2024

Χρηματοδότηση: Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), Δράση «1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛΙΔΕΚ για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας»